Jumaat, Januari 06, 2012

Lima maksiat yang disegerakan balasannya.

Daripada Ibnu Umar r.a. berkata : Berhadap Rasulullah s.a.w. kepada kami (pada suatu hari) kemudian beliau bersabda : "Wahai kaum Muhajirin, lima perkara kalau kamu telah dibalakan dengannya (kalau kamu telah kerjakannya) maka tiada kebaikkan lagi bagi kamu. Dan aku berlindung dengan Allah swt semoga kamu tidak menemui masa itu.
  1. Tiada terzahir (nampak) perzinaan pada suatu kaum sehingga mereka berani berterus-terang melakukannya kecuali mereka akan ditimpa penyakit Tha'un yang cepat merebak dikalangan mereka. Mereka juga akan ditimpa penyakit-penyakit yang belum ditimpa umat-umat yang lalu.
  2. Dan tiada mereka mengurangkan sukatan dan timbangan kecuali mereka akan dibalakan dengan kemarau dan susah mencari rezeki dan kezaliman dikalangan pemimpin mereka.
  3. Dan tiada menahan mereka daripada zakat harta benda kecuali ditahan dari mereka air hujan dari langit. Jikalau tiada binatang (yang juga hidup diatas muka bumi ini) tentunya mereka tidak akan diberi hujan oleh Allah swt.
  4. Dan tiada mereka mungkir akan janji Allah dan RasulNya kecuali Allah akan menguasakan keatas mereka musuh mereka, maka musuh itu merampas sebahagian daripada apa yang ada ditangan mereka.
  5. Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung didalam al-Quran dan tidak mahu menjadilkannya sebagai pilihan, maka (disaat itu) Allah akan menjadikan peperangan dikalangan mereka sendiri.

Hadith Riwayat : Ibnu Majah.

KETERANGAN

Hadith diatas menerangkan bahwa penyakit Tha'un dan Aids adalah berpunca dari banyak berlaku perzinaan. Kesukaran mencari rezeki dan kezaliman pemimpin adalah berpunca daripada rakyat yang mengurangkan sukatan dan timbangan. Kemarau panjang adalah berpunca dari tidak mengeluarkan zakat. Kemampuan musuh mengambil sebahagian dari apa yang dimiliki oleh kaum muslimin(seperti hilangnya tanah Palestin dari tangan kaum Muslimin) adalah berpunca daripada mereka mengkhianati janji-janji mereka kepada Allah swt. Perang saudara yang berlaku dikalangan kaum muslimin adalah berpunca dari mengenepikan hukum-hukum Allah swt dan tidak mahu menjadikan al-Quran sebagai undang-undang didalam kehidupan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan