Rabu, Mei 19, 2010

Apakah rakyat Sarawak Sudah Bersedia Membuat Perubahan?

Semasa menerima berita kemenangan DAP di Sibu, penulis sedang dalam perjalanan ke Taiping, Perak atas urusan kerja. Jam ditangan waktu itu menunjukkan jam 8.30 malam. Dalam kesunyian malam, sambil menikmati alunan muzik manakala kenderaan menyusuri lebuhraya PLUS dalam keadaan hujan, tiba-tiba terdengar bunyi handphone menandakan ada mesej masuk. Sambil meraba kacamata untuk membaca, terpapar mesej yang berbunyi "Rancangan Tergendala Sebentar : DAP menang.....DAP menang....Dap menang". Begitulah bunyi mesej yang diterima dari seorang sahabat sehingga penuh skrin telefon. Excited betul.....

Penulis pun menghubungi rumah untuk mendapatkan pengesahan berita. Si isteri yang sentiasa menjadi penyampai khabar ketika penulis bertugas diluar memaklumkan, pengumuman belum dibuat lagi. Itu petanda bahwa berita tersebut ada kebenarannya. Lantas penulis terus menghubungi Sdr Mazlan Aliman pula. Ketika dihubungi beliau sedang menghadiri majlis kesyukuran di Hulu Selangor dan membenarkan berita tersebut tetapi tidak berani mengesahkannnya lagi kerana khuatir penipuan BN disaat-saat akhir. Walau apa pun, penulis berkeyakinan DAP mampu menang dan keyakinan ini sudah terpahat dihati sejak kosongnya kerusi parlimen tersebut kerana melihatkan konsistennya masyarakat Cina mengekalkan momentum untuk menolak BN. Hal ini penulis suarakan ketika menikmati jamuan setelah selesai majlis perasmian mesyuarat agung PAS Kawasan Kulaijaya kepada wakil rakyat Senai dari DAP YB Ong Kow Meng.

Esuknya, selepas solat subuh penulis sudah mengadap 'netbook' untuk mendapatkan berita daripada akhbar arus perdana. Semua akhbar mengesahkan kemenangan DAP tetapi hanya akhbar The Star sahaja yang menjadikan kemenangan itu sebagai tajuk utama. Akhbar berbahasa melayu, seperti biasa hanya memaparkan dalam ruangan yang kecil sahaja, sangat berbeza dengan berita kemenangan BN di Hulu Selangor. Begitulah hipokritnya akhbar Melayu dalam menyampaikan berita kepada rakyat. Tidak hairanlah jika ada sahabat yang sewaktu berkempen di salah sebuah rancangan Felda di Hulu Selangor mengatakan, peneroka disana masih menyangka bahwa Menteri Besar Selangor ialah Khir Toyo. Kesiaaaaan....(teringat dialog P.Ramlee dalam filem Madu Tiga).

Kemenangan ini meyakinkan lagi pendapat penulis bahwa masyarakat Cina benar-benar mahukan perubahan pucuk pimpinan negara. Kalau momentum ini berterusan dan masyarakat di Sarawak juga sudah berani menukar wakil rakyat mereka, kedudukan BN yang dikatakan dominan di Johor juga dilihat sedikit goyah. Apa tidaknya, bukankah BN mendominasi rakyat di Sarawak selama ini sehingga mampu menyelamatkan kerajaan pusat daripada terlepas kepada Pakatan Rakyat. Sebut saja BN di Sarawak, ceruk manapun ia bertanding, pastinya lawan akan menghadapi kesukaran untuk menang, apatah lagi Pilihanraya Kecil. BN yang turun dengan segala jentera kerajaan sambil menabur pelbagai janji dan projek, mustahil lawan dapat menandingi mereka. Tetapi apabila rakyat bijak menggunakan kuasa mereka dan berani membuat perubahan, BN tergolek dengan janji dan projek yang ditabur.

Kemenangan ini menunjukkan bahwasanya, kekuatan BN kini hanya tinggal dikalangan Melayu yang berada di tanah rancangan Felda sahaja. Kerana Melayu kampung di Sibu sudah pun memangkah DAP. Ini dibuktikan dengan peningkatan undi sebanyak 30% yang diterima oleh DAP dari kalangan masyarakat Melayu Melanau. Kalau orang di Sarawak sudah pun berani membuat perubahan, takkanlah Melayu di Semenanjung yang jauh terkehadapan dari segi teknologinya masih terperap dibawah ketiak BN. Malu dan memualkan.......

Penulis masih ingat pelekat yang penulis tampal di belakang kereta semasa era reformasi dahulu 'RAKYAT HAKIM NEGARA', satu slogan yang harus difahami oleh setiap rakyat yang berada didalam negara yang mengamalkan sistem demokrasi. Persetan dengan segala ugutan, kekangan, halangan dsb. Apa yang pasti ialah kita menjadi hakim kepada para pemimpin yang jahat, korup, penipu, zalim, menindas, merampas dan namakan saja segala yang buruk. Tiba masanya kita yang akan menentukan kedudukan mereka. Ajar mereka dengan sebatang pensil. Gunakan kuasa yang ada. Sama-samalah kita membuat perubahan.

Tahniah buat penduduk Sibu! Semoga semangat ini akan terus direalisasikan di dalam pilihanraya umum yang akan datang....Tiada ulasan:

Catat Ulasan