Rabu, November 13, 2013

Ziarah Mangsa Banjir di Jln Tan Yoke Fong, Kulaijaya.

Pada Hari Ahad 10 Nov. 2013 yang lalu, penulis bersama beberapa orang rakan pimpinan PAS Kulai telah menyertai ziarah mangsa banjir yang melibatkan penduduk Melayu di Jalan Tan Yoke Fong, Kulaijaya. Ziarah telah turut disertai oleh Ahli Parlimen Kulai YB Teo Nie Ching dan Sdr. Mazlan Aliman bekas calon PAS bagi N50 Bukit Permai. Sebanyak 9 buah keluarga yang sempat dilawati pada pagi itu. Pelbagai masalah telah juga diadukan kepada YB yang selama ini dihadapi oleh penduduk disitu. Baru-baru ini kediaman mereka telah dilanda banjir secara tiba-tiba. Ekoran daripada itu, sebagai wakil rakyat yang prihatin keatas kehidupan masyarakat, YB Teo telah menziarahi mereka sebaik sahaja menerima berita tentang masalah yang melanda. Beliau telah sempat menghulurkan sedikit bantuan kewangan kepada mangsa bagi meringankan sedikit bebanan yang dihadapi.

Selama hampir dua jam bersama penduduk disana, pelbagai rintihan dan harapan telah kami dengar. Perkara utama ialah tentang status tanah kediaman mereka yang sampai hari ini tidak mendapat jawapan yang tepat daripada pihak berwajib. Pelbagai alasan telah diberi, pelbagai janji telah ditabur, wakil rakyat telah bersilih ganti namun janji hanya tinggal janji. Menurut salah seorang dari penduduk disitu yang menyertai kami dari awal hingga keakhir lawatan, pihak KTMB telah pun mengukur tanah yang akan digunakan untuk pembinaan landasan berkembar. Ternyata ia tidak termasuk rumah penduduk. "Keraajaan tidak ada alasan mengatakan rumah kami terkena projek landasan berkembar sebab KTMB dah ukur" kata wakil penduduk yang bersama kami. Penduduk disini hidup dengan penuh kedaifan sedangkan ia terletak didalam kawasan Majlis Perbandaran, hanya beberapa meter sahaja daripada pusat bandar Kulaijaya. Bahkan penempatan ini jelas kelihatan dari bangunan pejabat MPKu.

Antara keluhan mereka selain status tanah ialah kemudahan utiliti seperti bekalan letrik dan air. Sedih melihatkan kehidupan mereka yang tinggal dibandar berstatus perbandaran tetapi tiada kemudahan air paip dan letrik. Seolah-olah hidup dipendalaman 30-40 tahun dulu. Tambah ironinya mereka ini keturunan Melayu yang menjadi penyokong tegar UMNO dan Barisan Nasional dulu, kini dan selamanya. Salah seorang yang kami lawati tempuhari, dengan banga memakai topi logo Satu Malaysia sewaktu menerima bantuan daripada YB. Seorang lagi merupakan OKU (orang kuat UMNO) yang kononnnya memperjuangkan nasib Melayu disitu. Tetapi selepas menerima sumbangan daripada YB, yang bertopi tu sempat membisikan kata-kata kepada penulis "Selama berbelas tahun saya tinggal disini, belum pernah satu YB pun yang datang menjenguk saya.  Inilah kali pertama, syukur alhamdulillah" katanya dengan pelat jawa hakiki.

Disetiap rumah yang kami ziarah, terdapat dua batang paip tanpa meter terpacak seperti batu nisan di tanah perkuburan. Menurut penduduk, selepas PRU13 yang lalu, pihak kerajaan telah menghantar kontarktor untuk kerja-kerja bekalan air bersih kerumah mereka. Malangnya kontraktor berkenaan telah menghilangkan diri dan tidak kelihatan hingga sekarang. Meter yang dipasang sebelum ini telahpun dicuri orang menyebabkan tinggal dua batang besi paip terpacak seperti batu nisan dihadapan rumah masing-masing. Apalah nasib bangsaku yang terpaksa hidup merempat di negara sendiri. Mana perginya pemimpin UMNO yang kononnya memperjuangkan nasib orang Melayu. Masa kempen dulu isu utama yang diasak kedalam benak orang Melayu ialah negara akan tergadai sekiranya mereka memberi undi kepada Pakatan Rakyat. Dipasak kedalam otak Melayu kononnya Cina akan memerintah sekiranya memberi undi kepada PAS sebab PAS bersekongkol dengan DAP. Hari itu wakil rakyat DAP datang membantu dan mendengar rintihan mereka. Tersengeh-sengeh muka menerima wang RM100. Bilalah nak sedar agaknya.......


Tiada ulasan:

Catat Ulasan