Ahad, Oktober 17, 2010

Angin Perubahan Yang Bakal Melanda Negara.

Lama benar rasanya penulis tidak berbicara di alam siber. Sibuk dengan tugas dan kerja yang tak tahu apa sebenarnya. Terasa benar diri ini disibukkan dengan dunia yang bakal ditinggalkan. Masa artikel ini ditulispun, penulis berada di Kuching Sarawak. Inilah masa terluang yang ada dan kesempatan ini diambil untuk mengetuk butang-butang komputer untuk berkongsi maklumat dengar pelayar blog ini.

Perjalanan kali ini amat memenatkan. Bermula dengan Kota Kinabalu pada pagi Selasa untuk sessi taklimat disebelah malamnya, penulis terpaksa berangkat seawal 5 pagi untuk ke Kuching bagi menghadiri mesyuarat pada jam 9.30pg. Selesai tugas rasmi, menyusul pula kerja yang sudah diatur dalam bentuk pertemuan, taklimat, rundingan dsb. Ramai orang yang terlibat dan juga banyak tempat yang perlu dikunjungi. Selain Kuching, termasuk juga Serian, Sibu dan Sarikei. Ooo sibuk entah apa-apa. Kata bebudak sekarang buzy giler... Apa tidaknya, Ahad malam baru balik ke Johor.

Apa yang nak dikongsikan disini ialah bukan cerita sibuk tu, tetapi tentang angin perubahan yang sedang melanda disegenap lapisan rakyat sekarang ni. Disetiap sessi yang penulis hadiri samada rasmi atau tidak, rata-rata menyuarakan ketidakpuasan hati mereka kepada sang pemerintah.

Di Kota Kinabalu, penulis bertemu dengan orang politik dari BN, bekas ahli parlimen dan kini ditempatkan disalah sebuah kementerian di Putrajaya. Walaupun nadanya tidak sesumbang pembangkang, tetapi luahan rasanya kearah itu. Apabila ditanya tentang peluang BN di Batu Sapi, jawabnya "Rakyat sudah bijak sekarang ini. Mereka tidak boleh diperbodohkan lagi seperti dahulu, apatah lagi dibandar". Ertinya peluang BN tidak secerah dahulu. Bukan sekadar itu, rungutannya seolah-olah ia bukan dari kalangan penyokong kerajaan.

Itu cerita di KK. Di Kuching lebih menyeronokkan. Semasa menghadiri mesyuarat rasmi, pengerusi mesyuarat memaklumkan secara 'off-record' bahwa para pegawai di kementerian memberitahu agar setiap agensi menghabiskan peruntukkan yang ada. Tugas mendapatkan dana, serahkan saja kepada kerajaan yang bakal memerintah (kerajaan baru). Lebih menyeronokkan lagi ialah apabila kata-kata itu ditanyakan kepada penulis; "benarkah begitu?". Kaget (meminjam kata-kata Mat Indon) dibuatnya, maklumlah semua ahli mesyuarat sudah tahu 'stand politik' penulis. Nak kata apa, senyum ajelah...

Ketika bertemu seorang rakan karib yang merupakan Setiauasha Tetap disalah sebuah Kementerian di Sarawak, suasana juga agak berbeza. Sahabat ini memangle penyokong kuat Tok Uban (Panggilan orang Sarawak untuk Ketua Menteri mereka) apatah lagi berstatus pegawai kanan kerajaan, tetapi rakan-rakan niaga yang dibawa bersama, semuanya tidak menyebelahi sang pemerintah. Sungutan mereka membuatkan sahabat penulis berdiam diri, mendengar sambil menikmati hidangan yang dipesan. Nak menyampuk macamana, makan malam tu dah jadi makan malam pakatan pembangkan. Terpaksalah 'joint the group' ;"I as a goverment servant had no comment" katanya dalam bahasa penjajah. Meaning to say; kalau kerajaan ini berubah aku tetap kakitangan kerajaan dan dapat gaji.

Itu cerita diperingkat tertinggi kakitangan awam. Dikalangan masyarakat marhain pula, lain ceritanya. Semasa berkunjung ke kebun seorang petani yang menggunakan produk penulis di Serian, pekebun ini juga sudah menampakkan kecenderungan kearah perubahan. Apabila ditanya tentang kemudahan infrastruktur seperti letrik dan air, dengarkan jawapannya : "Kami orang sudah fed-up dengan wakil rakyat kami. Perintah (kerajaan) hanya pandai janji saja. Habis undi langsung tidak nampak muka. Kali ini kami mahu beri undi sama pembangkang. Kami tahu mereka takde wang, tapi tidak mengapa. Beri sama orang ada wang pun, tidak dapat apa-apa.... lama sudah kami orang minta". (Penulis cuba mengajuk loghat mereka bertutur, maaf kalau salah).

Di Sibu semasa menaikki teksi dari airport ke bandar, si pemandu lebih hebat lagi. Dengan nada yang amat marah, habis di katanya kerajaan ni seolah-olah tidak ada yang betul. 'Marah betul dia ni' bisik hati. Hal yang sama juga berlaku dengan pemandu teksi yang menghantar penulis ke airport setelah selesai tugas. " Ini kali undi ha...ini Salawak dia tentu kalah manyak..lu tengok nanti...Banda ha...lagi manyak kalah ho...Kita olang Cina tak mahu kasi sama ini BN lagi...Manyak tipu...sutah tak boleh tahan".

Dari orang politik bergelar Datuk, kepada kakitangan awam peringkat tinggi, kemudian pekebun di pendalaman dan akhir sekali pemandu teksi di bandar, semuanya menunjukkan angin perubahan sedang melanda. Apakah momentum ini dapat dimanefastasikan kedalam kotak-kotak undi....ia akan tetap menjadi teka-teki. Namun arus perubahan ini sekiranya berjaya dibesarkan, tidak mustahil pemerintahan Malaysia akan berubah dan rakyat akan menikmati kehidupan yang lebih selesa. Sama-samalah kita bergerak kearah merealisasikannya.

KEARAH MALAYSIA YANG LEBIH DINAMIK.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan